Det är i dag mycket vanligt att träffas på nätet. Många möts här för första gången och tar sedan relationen vidare steg för steg. En anledning till att nätet så ofta används som mötesplats är att det är enkelt att träffas här. Man behöver inte dela med sig av namn, telefonnummer eller utseende om man inte vill.

När man träffas på nätet kan inte den andra parten döma en efter utseendet, något som ofta sker när man träffas på en bar eller liknande. På nätet är det helt enkelt personkemin, beteenden och det man skriver som har betydelse för hur relationen kommer att gå vidare.

När man ska träffas ute i livet är det många som anser att detta är svårt. Många tycker att det är svårt att sitta öga mot öga och samtala med en helt ny person, och andra tycker att det är jobbigt att behöva mötas ute, bland flera andra människor. Om man har social fobi eller liknande kan det ofta vara extra svårt att kunna träffa någon, men genom möjligheten att dejta online har det blivit lite lättare. I dag kan man välja mellan flera olika dejtingsidor för att hitta just den sajt man trivs allra bäst på.

Oavsett om man är gammal, ung, sportig, bokmal, utländsk eller svensk kan man finna en sajt som passar. Under de senaste åren har det blommat ut sajter speciellt för äldre dejtande, för rika personer och för dem som bor långt ifrån varandra. Det gör att det blivit lättare för alla att kunna finna någon.

Ute i livet finns inte samma möjligheter. Det är ytterst sällan någon använder tidningarnas kontaktannonser och det är inte heller speciellt vanligt att klubbar eller liknande ordnar singelkvällar. Därför blir det allt mer populärt att träffa någon online, och sedan därifrån gå vidare steg för steg.